Σύνδεση

Είσοδος
 
Αρχική arrow Το Τμήμα arrow Βιβλιοθήκη
Εκτύπωση E-mail

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος

Γενικά

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997 και ξεκίνησε τη λειτουργία της το Δεκέμβριο του 1997. Από το Νοέμβριο του 2007 στεγάζεται στο κτήριο Ε10, των Επεκτάσεων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών καταλαμβάνοντας χώρους σε δύο επίπεδα του κτηρίου. Διοικητικά υπάγεται στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και οργανωτικά εντάσσεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Συστήματος Βιβλιοθηκών Α.Π.Θ. Την εποπτεία της Βιβλιοθήκης έχει η Επιτροπή Βιβλιοθήκης που την απαρτίζουν με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, μέλη Δ.Ε.Π. κι ένας εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος. Στην Επιτροπή συμμετέχει ενεργά και η Υπεύθυνη Βιβλιοθηκονόμος της Βιβλιοθήκης. 

Υπηρεσίες - Βιβλιοθήκης ΑΠΘ 

Αντικειμενικοί στόχοι

Στόχος της Βιβλιοθήκης είναι να προάγει τη γνώση και την έρευνα πάνω στην επιστήμη του πολιτικού μηχανικού, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις σύγχρονες ανάγκες για ανάπτυξη τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο ρόλος της Βιβλιοθήκης επικεντρώνεται:

Η νέα βιβλιοθήκη του Τμήματος
 • στην υποστήριξη του προπτυχιακού, των μεταπτυχιακών και ερευνητικών προγραμμάτων του Τμήματος, συμβάλλοντας στη δημιουργία πτυχιούχων πολιτικών μηχανικών με υψηλά προσόντα

 • στην αποτελεσματική πρόσβαση στις πηγές πληροφόρησης εντός και εκτός του φυσικού της χώρου, παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα για διαρκή ενημέρωση πάνω στην επιστήμη και τη νέα τεχνολογία

 • στην παροχή σύγχρονων μέσων εξυπηρέτησης του κοινού

 • στην παροχή σύγχρονων αλλά και παραδοσιακών υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες που εκφράζονται σε κάθε περίπτωση

 • στην παροχή βοήθειας και καθοδήγησης στη χρήση της Βιβλιοθήκης και στη διαχείριση των μέσων πληροφόρησης, προκειμένου να ενισχύσει τόσο το ενδιαφέρον όσο και την επιδεξιότητα των μελών της.

 • Θεματικές κατηγορίες

  Η Βιβλιοθήκη καλύπτει όλες τις θεματικές περιοχές που αφορούν την Επιστήμη του Πολιτικού μηχανικού, με έμφαση στις περιοχές που αποτελούν το αντικείμενο του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Τμήματος. Η συλλογή της αναπτύσσεται διαρκώς με νέα βιβλιογραφία που επιλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος.

  Βεβαιώσεις Βιβλιοθήκης

  doc Η Βεβαίωση χορηγείται από τον Επιβλέποντα καθηγητή στο φοιτητή για χρήση στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος.

  ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

  Περιορισμοί

  Στους χώρους της Βιβλιοθήκης απαγορεύεται το κάπνισμα, η χρήση ποτών, τροφίμων, και κινητών τηλεφώνων.

  Οι αναγνώστες οφείλουν να χρησιμοποιούν με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα τα βιβλία, τα περιοδικά τον εξοπλισμό και τους χώρους της Βιβλιοθήκης. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα στη χρήση του υλικού, οφείλουν να ενημερώσουν το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

  Το έντυπο υλικό της Βιβλιοθήκης προστατεύεται με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου που είναι εγκατεστημένο στην είσοδό της. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, οι αναγνώστες πριν την αποχώρησή τους, οφείλουν να περάσουν από έλεγχο από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, εάν τους ζητηθεί.

  Για το έντυπο υλικό που δεν δανείζεται (περιοδικά, κατάλογοι, κλπ.) δίνεται η δυνατότητα φωτοαντιγράφησης στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

  Μέλη της Βιβλιοθήκης

  Για να γίνει κάποιος μέλος της Βιβλιοθήκης πρέπει να εγγραφεί. Για την εγγραφή του απαιτείται η συμπλήρωση μιας ΑΙΤΗΣΗΣ που θα συνοδεύεται από μία πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία και την επίδειξη της φοιτητικής ή αστυνομικής ταυτότητας του ενδιαφερομένου. Στη συνέχεια η Βιβλιοθήκη εκδίδει την Κάρτα Μέλους που είναι αυστηρά προσωπική. Η κάρτα αυτή θα πρέπει να επιδεικνύεται στον αρμόδιο υπάλληλο της Βιβλιοθήκης κάθε φορά που το μέλος δανείζεται βιβλία, και σε κάθε περίπτωση που πιθανόν να χρειαστεί να γίνει έλεγχος.

  Δικαίωμα εγγραφής έχουν τα μέλη του Τμήματος (φοιτητές και προσωπικό) και εξωτερικοί χρήστες - επισκέπτες που η επαγγελματική τους ιδιότητα συνδέεται με το αντικείμενο σπουδών και έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν την προσωπική τους κάρτα μέλους του ΤΕΕ και να πληρώσουν ετήσια συνδρομή € 50.00. Το ύψος της συνδρομής καθορίζεται από τον Κανονισμό του Συστήματος Βιβλιοθηκών Α.Π.Θ. Η εγγραφή απαιτείται μόνον εάν ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να δανειστεί βιβλία. Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς να εγγραφεί

   

  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ


  ΠΡΟΕΔΡΟΣ :

  Θ. Καραμπάς

  ΜΕΛΗ :

  Κ. Θωμόπουλος, Α.-Δ. Τσώνος, Π. Πρίνος, Σ. Παπαπαύλου-Ιωακειμίδου, Ε. Σταυριδάκης, Π. Αναγνωστόπουλος, Δ. Ραπτάκης,  Φ. Κεχαγιά, Α. Δημάδη, Α. Κιμούνδρης

  Υπεύθυνη Bιβλιοθήκης:

  Φράγκου Σοφία


  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  library@civil.auth.gr

  τηλέφωνο / fax : 2310 99 5749

   

  ΕΠΕΑΕΚ

  ΕΠΕΑΕΚ