1. Σχεδιασμός, Οργάνωση και Διαχείριση Συστημάτων Μεταφορών

Το Δ.Π.Μ.Σ. οργανώνεται από τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές στο ΔΠΜΣ οδηγούν στη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ), μετά από επιτυχή ολοκλήρωση πλήρους ετήσιου κύκλου σπουδών και εκπόνηση μεταπτυχιακής εργασίας.

Σχετικές πληροφορίες παρέχονται από την κα.Ροδίτου Κική, τηλ: 2310 995580 και τη Γραμματεία του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών τηλ. 2310 995698

2. Οικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής

Το Δ.Π.Μ.Σ. των Τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. χορηγεί Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε) στην «Οικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής». Η διάρκεια του Δ.Π.Μ.Σ. είναι 3 εξάμηνα, από τα οποία τα δύο πρώτα απαιτούν άμεση εκπαιδευτική παρακολούθηση και πρακτική άσκηση. Το τρίτο αφορά στην εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί Πτυχιούχοι των Τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών, καθώς και άλλων Τμημάτων συναφών με το αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. Για τους πτυχιούχους άλλων Τμημάτων, πλην των Τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών αποφασίζει η Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (Ε.Δ.Ε.) εάν έχουν τις απαιτούμενες βασικές γνώσεις και αν όχι τους καθορίζουν συγκεκριμένα μαθήματα στα οποία θα πρέπει να εξεταστούν επιτυχώς πριν την τελική αξιολόγησή τους.

Επικοινωνία με το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών

Γεωργία Δημητριάδου
Γραμματεία Τμήματος Βιολογίας
τηλ.: 2310-998270
fax.: 2310-998252
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ταχυδρομική διεύθυνση
Τμήμα Βιολογίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
54124, Θεσσαλονίκη

3. Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού

Συμμετέχοντα τμήματα:

  • Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
  • Πολιτικών Μηχανικών,
  • Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών,
  • Μηχανολόγων Μηχανικών,
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ
  • Χημικών Μηχανικών

Διοικητική υποστήριξη:

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Πρόεδρος: Καθηγητής Ν. Καλογήρου
Διευθύντρια: Καθηγήτρια Α. Αλεξοπούλου
Γραμματεία ΔΠΜΣ: Σ. Τριανταφυλλίδη, Α. Κοσκινά

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» έχει δύο κατευθύνσεις:

α. Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών Μνημείων.
β. Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων Τέχνης και Μηχανισμών.

Το Πρόγραμμα κάθε κατεύθυνσης διαρκεί τρία εξάμηνα και χορηγεί Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Τα δύο πρώτα εξάμηνα αφορούν τη διεξαγωγή των μαθημάτων και των εξετάσεων. Στο τέλος των δύο εξαμήνων ακολουθεί η πρακτική άσκηση των φοιτητών. Στο τρίτο εξάμηνο οι φοιτητές παρακολουθούν διαλέξεις και σεμινάρια και εκπονούν τη μεταπτυχιακή διπλωματική τους εργασία. Αναλυτικές πληροφορίες στον ιστότοπο του ΔΠΜΣ

 

4. Δίκαιο και μηχανική της ενέργειας

Συμμετέχοντα Τμήματα:

  • Νομική Σχολή ΑΠΘ
  • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ

Επισπεύδον Τμήμα:
Νομική Σχολή ΑΠΘ
Διευθυντής: Αν. Καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης
 
Σκοπός:

Ο κλάδος της Ενέργειας είναι σε θέση να δημιουργήσει πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας. Αυτό το ΔΠΜΣ απαντά σε πραγματικές ανάγκες συνθετικής μετεκπαίδευσης μηχανικών και νομικών στα νομικά και τεχνικά ζητήματα της ενέργειας. Έμφαση δίνεται στις ενεργειακές υποδομές.
Οι απόφοιτοι του προγράμματος αποκτούν σφαιρικές γνώσεις, που θα τους επιτρέψουν να προσεγγίζουν συνθετικά τα ζητήματα που θα κληθούν να διαχειριστούν στην πράξη, τόσο από νομική, όσο και από τεχνική άποψη.
Προκειμένου να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο συμμετοχής, το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε πτυχιούχους Νομικών και Πολυτεχνικών Σχολών. Τα ακροατήρια αποτελούνται από Νομικούς και Μηχανικούς μέχρι 35 άτομα κατ’ ανώτατο όριο.
 
Πληροφορίες:

Στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ «Δίκαιο και Μηχανική της Ενέργειας» https://lengen.gr/el/