Η Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ σας προσκαλεί να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στην εκδήλωση με τίτλο «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων με Σύγχρονες Τεχνολογίες» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 7 Μαρτίου και ώρες 10:00 με 12:00 στον χώρο της Έκθεσης Forward Green, Helexpo, Περίπτερο 15 στο σταντ C03 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο φιλοξενούμαστε.

Θα γίνει η παρουσίαση του sea drone WasteShark, με τη χρήση του οποίου πραγματοποιούνται δράσεις καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου από επιπλέοντα απόβλητα από την Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ σε συνεργασία με την Aegean Rebreath.

Forward_Green_invitation.pdf



Η συντονίστρια/επιστημονικά υπεύθυνη του έργου
Αντιγόνη Ζαφειράκου
Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών,

Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε
την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023, στις 11:00,
στην αίθουσα 515 (αμφιθεατρική υπογείου) της πτέρυγάς μας
στη διάλεξη του αποφοίτου του Τμήματός μας και καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος) κ. Αμβρόσιου Χ. Μπαγτζόγλου, MS, PhD, FASCE, FICE, FAWRA, FNGWA,
με τίτλο Ανθεκτικότητα υποδομών σε ακραία καιρικά φαινόμενα: Βέλτιστες πρακτικές και πιθανά διδάγματα απο τη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ.
Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος Υδρεύσεις-Αποχετεύσεις του 5ου εξαμήνου ΠΠΣ του Τμήματός μας.

Το Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ και η διδακτική ομάδα του μαθήματος «Δομικό Αλουμίνιο-ΤΕ5100» σας προσκαλούν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:00, στην διάλεξη του Prof. Dr. Eng. Alberto Mandara.

Η διάλεξη του κ. Mandara ο οποίος είναι Full Professor of Dept. of Structural Engineering, Department of Civil Engineering, Design, Building and Environment στο πανεπιστήμιο University of Campania “L. Vanvitelli”, Naples, Italy και Πρόεδρος (Chair) της Υπό-Επιτροπής της Τεχνικής Επιτροπής TC250 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (European Committee for Standardization-CEN)  που είναι επιφορτισμένη με την απλοποίηση και μετεξέλιξη του Ευρωκώδικα 9 ΕΝ1999: Σχεδιασμός Κατασκευών από Αλουμίνιο και τη διαμόρφωση των νέων κανονιστικών διατάξεων της δεύτερης γενιάς του Ευρωκώδικα 9, αφορά τα παρακάτω επιμέρους αντικείμενα:

  • Use and Desing of Aluminium Structures towards second generation of Eurocodes (Eurocodes 2G)
  • Aluminium shell structures

Η διάλεξη θα διεξαχθεί στην αίθουσα Δ6 του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών στην πτέρυγα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.
Συνημμένα η αφίσα της εκδήλωσης, ενώ λεπτομέρειες για τον ομιλητή παρέχονται στο επισυναπτόμενο αρχείο.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Αειφόρος Σχεδιασμός Τεχνικών Έργων έναντι σεισμού και άλλων φυσικών κινδύνων (ΑΣΤΕ)", 
 
ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Bogazici στην Κωνσταντινούπολη 
 
Mustafa Erdik 
 
θα δώσει διάλεξη με θέμα: 
 
“February 6 Earthquakes in Southern Turkey and the Lessons Learned”. 
 
Η διάλεξη θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, στις 12:00, στο Αμφιθέατρο ΙΙΙ του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
Με εκτίμηση
Δημήτρης Πιτιλάκης
ΔΙευθυντής ΠΜΣ ΑΣΤΕ

Το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του EIT Urban Mobility RIS Hub Greece διοργανώνει Open Innovation Competition με τίτλο, «Thess Mobility 2.0: Καινοτόμες εφαρμογές κινητικότητας για τη Θεσσαλονίκη με αξιοποίηση μαζικών δεδομένων» την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 9:00-20:00 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., και προσκαλεί φοιτητές και νέους επαγγελματίες να συμμετέχουν προκειμένου να αναλύσουν δεδομένα, να αναπτύξουν προτάσεις, προγράμματα, πρότυπα, μοντέλα, εργαλεία ή εφαρμογές, που να αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές προβλημάτων κινητικότητας και να εξετάσουν τη δυνατότητα επιχειρηματικής αξιοποίησης της πρότασής τους.
Το EIT Urban Mobility RIS Hub Greece αποτελεί το σημείο επαφής της κοινότητας Urban Mobility του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Technology - ΕΙΤ) με το ελληνικό οικοσύστημα της αστικής κινητικότητας.
Ο ρόλος του είναι:

  1. η παροχή ενημέρωσης προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αστική κινητικότητα προκειμένου να επωφεληθούν από τα προγράμματα ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας που λειτουργεί και
  2. η διασύνδεση των εμπλεκόμενων φορέων της αστικής κινητικότητας με τους πολίτες προκειμένου να συμμετέχουν σε δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο τον από κοινού σχεδιασμό λύσεων για την επίτευξη περισσότερο βιώσιμων πόλεων.

Στην διαμόρφωση του ελληνικού Hub στην αστική κινητικότητα συμμετέχουν οι εταίροι,

  1. ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.,
  2. Το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  3. Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών
  4. Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.
  5. Venture Stories Partners A.E.

Στο Open Innovation Competition μπορούν να λάβουν μέρος ομάδες 2 έως 5 ατόμων, συμπληρώνοντας την φόρμα εγγραφής μέχρι την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 12:00, η οποία είναι διαθέσιμη εδώ.Η συμμετοχή στο Open Innovation Competition είναι δωρεάν ενώ στις 3 πρώτες ομάδες θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα, 1.000€ για την 1η ομάδα, 700€ για την 2η και 300€ για την 3η.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διοργάνωση και τις θεματικές ενότητες στις οποίες θα διαγωνιστούν οι συμμετέχοντες μπορείτε να βρείτε εδώ.Παραμένουμε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Με εκτίμηση, 
Ιωάννης Πολίτης
Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ.
Διευθυντής Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής

Αφίσα_Α3.pdf

Open_Innovation_Competition_2023_Information_Leaflet.pdf

 

Την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023, στις 15:30, στο Αμφιθέατρο Νιτσιώτα (στον α' όροφο της πτέρυγας Πολιτικών Μηχανικών), θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση "Παρουσίαση των Τομέων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.: πεδία έρευνας & επαγγελματικής σταδιοδρομίας". 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα αντικείμενα και οι προοπτικές κάθε Τομέα του Τμήματός μας.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Ο Κοσμήτορας της ΠΣ, η Πρόεδρος του ΤΠΜ, και η Επιτροπή υποδοχής φοιτητών & υποστήριξης φοιτητικών εκδληλώσεων του ΤΠΜ σας προσκαλούν στην εκδήλωση υποδοχής των πρωτοετών φοιτητριών και φοιτητών του ΤΠΜ, την Τρίτη 10/10/2023 στις 9:00πμ, στο αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στα εργαστήρια και τους χώρους του ΤΠΜ.

Οδηγός επιβίωσης ΤΠΜ

ipo2022fly

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

28-30/9/2023, ΔΟΪΡΑΝΗ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 4 η διμερής επιστημονική – εκπαιδευτική συνάντηση μεταξύ καθηγητών, καθηγητριών, ερευνητών, φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κυρίλλου και Μεθόδιου των Σκοπίων, με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα τη διαχείριση υδάτων με και την τεχνολογία φωτοβολταϊκών συστημάτων ενέργειας.

Με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. διοργανώνει την ημερίδα

«Υποστηρίζοντας την υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.: εκπαίδευση και έρευνα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.»

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος της Πολυτεχνικής Σχολής την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023, στις 15:00.

Σας προσκαλούμε στη διάλεξη του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης κ. Gerd Gudehus με τίτλο «Critical phenomena in lithosphere and atmosphere‘ - a challenge for aeolic parks
with gravitational storage. Ανέκδοτα ενός ιδιώτη», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στις 18:30, στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ.