ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

28-30/9/2023, ΔΟΪΡΑΝΗ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 4 η διμερής επιστημονική – εκπαιδευτική συνάντηση μεταξύ καθηγητών, καθηγητριών, ερευνητών, φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κυρίλλου και Μεθόδιου των Σκοπίων, με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα τη διαχείριση υδάτων με και την τεχνολογία φωτοβολταϊκών συστημάτων ενέργειας.

Στη συνάντηση οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των δύο πανεπιστημίων είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια βιωματική εκπαιδευτική διαδικασία που περιελάμβανε ομαδική μελέτη, εκπόνηση εργασιών και παρουσίαση αποτελεσμάτων πάνω στα θέματα: (α) της διαχείρισης υδατικών πόρων με στόχο την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, (β) της κυκλικής οικονομίας, και (γ) της αυτοπαραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Επιπλέον, η συνάντηση περιέλαβε και εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της Δοϊράνης.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες και από τις δύο χώρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς και να επεξεργαστούν προτάσεις αντιμετώπισης κοινών ζητημάτων, ενώ, παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα για την εμβάθυνση των επιστημονικών και εκπαιδευτικών σχέσεων μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, κυρίως δια της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των φοιτητών και των φοιτητριών από τα δύο ιδρύματα.

Η συνάντηση διεξήχθη στην Δοϊράνη και σε αυτήν συμμετείχαν 10 φοιτητές και φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Κυρίλλου και Μεθόδιου συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Zoran Markov και Darko Babunski, και τον Δρ. Emil Zaev και 10 φοιτητές και φοιτήτριες από το Α.Π.Θ., συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Ι. Ξενίδη και Α. Ζαφειράκου και τον Δρ. Χ. Σκουλικάρη συνεργάτη ερευνητή στο Α.Π.Θ. και εκπρόσωπο της INWEB/UNESCO. Την οργανωτική επιτροπή της συνάντησης πλαισίωσαν τα ιδρύματα Konrad-Adenauer-Stiftung (Γραφείο Σκοπίων, κ.κ. Daniel Braun, Daniela Popovska) και Wilfried Martens Centre for European Studies (κ.Παναγιώτης Τασιόπουλος).

01doir2302doir2303doir2304doir2305doir2306doir23